Hobotnica po galicijsko (Pulpo a la Gallega)

izvor: Španija (Galicija) | priprava: kuhanje | sezona: zima, pomlad, poletje, jesen | vrsta obroka: prigrizki, malica, večerja | vrsta jedi: tople predjedi

slika1.png slika1.png
  • 1hobotnica (1,5 kg)
  • 1manjša čebula
  • 1 dlolivnega olja
  • sladka in pekoča mleta (prekajena) paprika
  • groba morska sol

1. Hobotnico očistimo, potolčemo z valjarjem ali z ravno stranjo kladiva za meso, da se zmehča. V velikem loncu zavremo vodo, v katero smo dali na večje kose narezano čebulo. Ko voda zavre, hobotnico damo v krop. Kuhamo jo približno 45 minut (kuhana je takrat, ko ne čutimo upora, ko hobotnico na najdebelejšem delu prebodemo z vilicami).

2. Odstavimo, hobotnico vzamemo iz vode in pustimo na krožniku, da se ohladi toliko, da jo lahko držimo v roki. Narežemo jo na za grižljaj velike kose (kože in priseskov ne odstranimo), jih damo na lesen krožnik, polijemo z olivnim oljem, potresemo z grobo morsko soljo in sladko in pekočo (prekajeno) mleto papriko. Ponudimo s svežim kruhom in/ali kuhanim krompirjem.